Slik fungerer AES 256-bit kryptering

De aller fleste populære VPN-tjenester på markedet bruker en såkalt AES 256-bit kryptering, som regnes som den sikreste krypteringen som er å oppdrive med dagens teknologi. Det sier jo litt at det amerikanske forsvaret bruker den samme krypteringen, det samme gjør flere store internasjonale selskaper.

Men hvorfor er egentlig kryptering av data så viktig? Svaret er enkelt:Kriminaliteten på nettet øker stadig, og nettkriminelle blir stadig mer kreative når det kommer til å utvikle nye metoder for å lure til seg data fra godtroende brukere som ikke tenker så nøye over sikkerhetsaspektet når de surfer på nettet.

Krypteres dataen derimot, blir den vanskeligere å tolke for uvedkommende, og med en AES 256-bit kryptering er det helt umulig å spore noe som helst.

Hvordan fungerer kryptering?

Når data krypteres brukes ulike algoritmer til å kryptere den rå formen, altså det som kalles ren tekst. Disse algoritmene kalles også nøkler. De samme nøklene som trengs for å låse opp krypteringen. Derfor er disse nøklene er godt bevart hemmelighet.

Det finnes to typer krypteringer; asymmetrisk kryptering og symmetrisk kryptering. Forskjellen er at for å dekryptere en symmetrisk kryptering må partene i begge ender dele den samme krypteringsnøkkelen, også kalt privat nøkkelkryptering, men det er ikke nødvendig ved en asymmetrisk kryptering, ofte referert til som en enveiskryptering som for eksempel brukes av det offentlige.

Begrepet 256-bit kryptering er beskrivelsen på en kryptering der en part bruker en 256-bit nøkkel. Dette regnes som den aller sikreste krypteringen, og er sikrere enn for eksempel 128-bit eller 192-bit krypteringer. Derfor brukes denne krypteringen i sikkerhetsalgoritmer som SSL og AES – Advanced Encryption Standard.

Det var USAs regjering som utviklet 256-bit kryptering rundt årtusenskiftet for å fornye 56-bit krypteringen som føderale byråer i USA hadde brukt siden 70-tallet. Den krypteringen var kjent som DES – Data Encryption Standard. For å utvikle 256-bit krypteringen arrangerte USAs regjering en åpen konkurranse. Vinnerne ble to belgiske kryptografer som kom opp med en kryptering som lignet den opprinnelige, men som var mye mer avansert.

Den dag i dag er det AES 256-kryptering som brukes av det amerikanske forsvaret ettersom den er godkjent av NSA – National Security Agency. AES-algoritmen har en åpen kildekode, derfor har den blitt veldig populære blant annet hos VPN-tjenester som vil være så sikre som mulig.

Slik sikrer AES 256-bit kryptering data

AES, som også kalles blokkryptering fordi data som skal krypteres deles inn i blokker, er en symmetrisk kryptering som fungerer slik at den opprinnelige nøkkelen lager massevis av nye nøkler og hver byte med data blir erstattet. Prosessen gjentar seg flere ganger, slik at det blir umulig for hackere å spore.

Det er med andre ord en kompleks krypteringsalgoritme som brukes i AES. De ulike blokkene som dataene deles inn i blir i tillegg flyttet rundt i en tabell på tvers av kolonner. Derfor regnes AES 256-bit kryptering som umulig å knekke for uvedkommende.

VPNtopp.no anbefaler følgende casino nettsider:

Vårt mål er å bli den ledende nettsiden for personvern og sikkerhet på internett i Norge. VPNtopp tester tilgjengelige VPN-tjenester og skriver objektive anmeldelser, i tillegg til relevante nyheter om alt som har med personvern og nettsikkerhet å gjøre.

Copyright ©2020 - 2024 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alle rettigheter forbeholdes.