De beste VPN-tjenestene for Norge 2024

VPN-tjenester blir stadig mer populære her hjemme. Det er det flere grunner til, men kort sagt så gir VPN deg mange fordeler på nettet når det kommer til personvern, sikkerhet og ikke minst brukeropplevelser.

Med en VPN-tjeneste kan du se innhold som egentlig er blokkert i Norge, som for eksempel Netflix i USA, hvor utvalget av underholdning er langt større enn her hjemme. Men den kanskje aller viktigste grunnen til at stadig flere bruker VPN er beskyttelsen det gir deg på offentlige WiFi-nettverk. Når du bruker en VPN-tjeneste går datatrafikken fra enheten din via en annen server, noe som gjør det enda vanskeligere for hackere å få tak i deg.

En VPN-tjeneste kan også brukes til å omgå sensur i land med strenge restriksjoner. Er du for eksempel i Kina, vil du via VPN likevel få tilgang til Facebook og andre nettsteder myndighetene har blokkert for innbyggerne.

1
"NordVPN er en av de mest populære VPN-tjenestene på markedet, noe vi skjønner veldig godt."
 • God hastighet og stabil tilknytning
 • Høy kvalitet til lav pris
 • Over 5000 servere i 59 land
96
2
" VPN-tjenesten ProtonVPN, som er basert i Sveits, er alt i alt en god og sikker tjeneste. "
 • Ingen loggføring av data
 • Servere i 50 land
 • AES 256-bit kryptering
80
3
"Surshark er en meget populær VPN-tjeneste som på relativt kort tid har jobbet seg helt opp i tetsjiktet når det kommer til VPN-tjenester."
 • Godt utvalg av servere
 • Konkurransedyktige på pris
 • Veldig rask tjeneste
89
4
" Bullguard er kanskje mest kjent for sitt antivirusprogram, men VPN-tjenesten deres er også bra. "
 • AES 256-bit kryptering
 • Ingen loggføring av data
 • God hastighet
80
5
"CyberGhost er en av de aller beste VPN-tjenestene der ute, og det til en rimelig pris."
 • Kan brukes på 7 enheter samtidig
 • Loggfører ikke databruk
 • Over 6500 servere i 89 land
79
6
"ExpressVPN er et av de tryggeste valgene du kan gjøre. En VPN-tjeneste helt i toppsjiktet."
 • Meget bra hastighet
 • Komplett VPN-løsning
 • Servere i 94 land
98
7
" Hide.me tilbyr både en gratis- og en betalt VPN-tjeneste som gir deg god sikkerhet på nettet. "
 • Loggfører ingen data
 • Stabil tilkobling
 • Godt serverutvalg
80
8
" Den populære VPN-tjenesten HideMyAss er en av de aller beste på markedet. "
 • Servere i 190 land
 • Stabil og sikker tilkobling
 • Kan prøves gratis i 7 dager
80
9
"MacSentry er en komplett VPN-tjeneste som også inneholder mange nyttige tilleggsverktøy"
 • Nyttige tilleggsverktøy
 • Fokuserer på anonymitet
 • Network Lock
80
10
" OVPN er en god VPN-tjeneste som du trygt kan bruke til båe å fjerne geoblokkeringer og surfe anonymt på nettet. "
 • Meget brukervennlig
 • Kill Switch
 • Egne DNS-servere
80

Hva er VPN?

VPN er en forkortelse for Virtual Private Network. En VPN-tilkobling er som et ekstra ledd, eller en kryptert dataforbindelse, mellom datamaskinen din og internett i form av en ekstern server.

I utgangspunktet ble VPN designet for å la eksterne enheter koble seg til lokale nettverk, som for eksempel på en arbeidsplass. Ved å bruke en VPN-tjeneste kan du komme deg inn på serveren på jobben, selv om du sitter hjemme.

Men VPN har flere fordeler for private brukere. Du får rett og slett et tryggere privatliv på nettet ved å bruke en VPN-tjeneste.

Hvordan koble seg til VPN?

Den enkleste måten å koble seg til en VPN-tjeneste er å laste ned et VPN-program fra et selskap som selger dette. Det finnes også gratisversjoner, men de er ikke like sikre. Ofte er også hastigheten dårligere på gratisversjoner enn på en VPN-tjeneste som du velger å betale for å bruke.

Men det eneste du trenger å gjøre for å koble deg på, er å laste ned et VPN-program og koble deg på den serveren du ønsker. De aller fleste VPN-tjenester har massevis av servere i mange land, inkludert Norge.

Det lønner seg imidlertid å sjekke faktorer som hastighet og kryptering, før du velger en VPN-tjeneste. Ingenting er kjedeligere enn å for eksempel streame en film fra Netflix med dårlig hastighet.

Hva kan VPN brukes til?

Nå som vi har prøvd å forklare hva et VPN-program er kan vi forklare hva du kan bruke det til. Forklaringen over var ganske teknisk, så du trenger ikke bli bekymret dersom du ikke skjønte så mye av det. Du trenger egentlig ikke skjønne så mye av det for å kunne bruke det. VI skal nå forklare hva du kan bruke et VPN-program til:

Hva skal du så bruke en VPN-tjeneste til? Du kan bruke VPN til flere forskjellige ting på internett, som for eksempel å skjule IP-adressen, slik at ingen andre vil ha mulighet til å se dataene du sender eller mottar via internettkoblingen din. Det er VPN-serveren sin IP-adresse som vil være synlig for andre, og ikke din private.

Dette har flere fordeler, som for eksempel at det blir vanskeligere for reklameselskaper å samle data om deg og bruke det til målrettet markedsføring.

VPN beskytter deg mot hackere

Ettersom all datatrafikk mellom datamaskinen din og VPN-serveren er kryptert, vil ikke hackere få tilgang til data du sender og mottar. For en hacker er det som regel en enkel sak å spore en privat Wifi-tilkobling, men når du bruker en VPN-tjeneste, blir denne oppgaven langt verre.

De beste VPN-tjenestene på markedet, som du kan lese om her på våre nettsider, bruker ekstremt kraftig kryptering. Eksempler på dette er selskaper som ExpressVPN, NordVPN og SurfShark, som alle bruker kryptering på militært nivå, altså 265-bit AES kryptering, som er så og si umulig å trenge gjennom for hackere.

Lar deg unngå geoblokkeringer

En annen stor fordel med VPN er at du unngår geoblokkeringer, slik at du for eksempel kan se amerikansk Netflix selv om du befinner deg i Norge. Det samme gjelder i utlandet, hvor du ved hjelp av VPN fortsatt kan se norsk innhold.

Det eneste du trenger å gjøre er å koble deg til en VPN-server i det landet hvor du vil se innhold fra. Er du for eksempel på ferie i Spania, kobler du deg på en server i Norge for å strømme NRK eller en annen norsk kanal helt ubegrenset.

Få tilgang til blokkerte nettsider

Befinner du deg i et land med strenge restriksjoner når det gjelder bruk av internett, som for eksempel i land som Kina, Russland, Iran eller Nord-Korea, kan vi ved hjelp av VPN fortsatt ha tilgang til blokkerte nettsider som Facebook, Twitter og andre sensurerte nettsider.

På samme måte kan du unngå overvåkning fra myndighetene i det landet du befinner deg i ved å koble deg på en VPN-tjeneste.

Du kan spare penger med VPN

Ja, du leste riktig. Du kan faktisk spare penger ved å bruke VPN. Ulike tjenester prises ofte forskjellig ut fra hvilket land du befinner deg i. Bor du for eksempel i Hellas, vil du mest trolig få kjøpt ting billigere enn om du bor i Norge.

Dette kan du for eksempel dra nytte av når du skal kjøpe flybilletter. Det er bare å laste ned en VPN-tjeneste og sjekke priser på servere i flere land. Her er det ofte mye å spare sammenlignet med norske priser.

Slik fungerer en VPN-tjeneste

I de aller fleste tilfeller vil du kun være tilkoblet én server i VPN-tjenesten du bruker, som for eksempel serveren på jobben din. Du må da logge deg på med et brukernavn og et passord. Dette er fordi ingen uvedkommende skal komme inn på serveren.

Når du har logget deg inn blir du tildelt en sikker tunnel, som krypterer all data. Dette kalles en VPN-tunnel, hvor bare avsender og mottaker vet hvilke data som blir sendt. En VPN-tjeneste fungerer på alle mulige enheter, som for eksempel PC, Mac, nettbrett og mobil, uavhengig av om du bruker Android, iOS eller Windows.

Ulike VPN-protokoller

VPN-tilkoblinger settes som regel opp via en virtuell point-to-point tilkobling ved å bruke en såkalt VPN-tunnel, som er kryptert. Det finnes ulike måter å sette opp en slik sikker tunnel på. Her er de mest vanlige metodene.

#1 OpenVPN

Dette er en VPN-løsning med en åpen kildekode som baserer seg på OpenSSL. Det kreves sertifikater for å opprette en slik tilkobling, slik at både VPN, serveren og klienten vet hvordan dataene må krypteres og dekrypteres.

OpenVPN er kjent for å være den sikreste VPN-tilkoblingen. Derfor anbefales ofte denne løsningen.

#2 IPSek/L2TP

I denne løsningen, som egentlig er en kombinasjon av to, sørger IPsec for krypteringen, mens L2TP setter opp den sikre tunnelen. IPsec/L2TP er en sikker VPN-løsning med god kryptering. Den er også enkel å installere på mange enheter.

#3 PPTP

PPTP er en relativt ofte brukt VPN protokoll, men den har ikke et like sikkert krypteringsnivå som de andre løsningene. Det eneste denne løsningen egentlig gjør er å sette opp en tunnel, som heller ikke alltid er av den beste kvaliteten.

#4 Softether

Softether er en ganske ny VPN protokoll, som også baserer seg på en åpen kildekode. Den er gratis å bruke og kan enkelt tilpasses ditt behov. Softether er kjent for å være en rask, sikker og stabil VPN-løsning.

VPN brukes på flere bruksområder

VPN-tjenester blir brukt til mye forskjellig på nettet, Her har du noen eksempler på typisk bruk av VPN.

#1 Selskaper

Mange selskaper vil at de ansatte skal ha tilgang til det interne nettverket selv når de ikke er fysisk til stede på kontoret. Dette er vel noe vi kjenner godt til med tanke på det året vi alle har vært gjennom, med utstrakt bruk av hjemmekontor. Med en sikker VPN-løsning kan de ansatte få tilgang til kritisk informasjon på selskapets server uansett hvor de måtte befinne seg. VPN sikrer at tilkoblingen til den interne serveren er trygg og kryptert.

Også universiteter og andre opplæringsinstitusjoner bruker som regel VPN for å kunne utveksle informasjon mellom studenter og lærere mer effektivt.

#2 Offentlige Wifi-nettverk

VPN blir også brukt til å sikre offentlige Wifi-nettverk, slik at hackere ikke får tilgang til dataene, da disse er krypterte. VPN sikrer deg også mot at andre samler inn informasjon om deg som for eksempel kan brukes i målrettet markedsføring.

#3 Unngå geoblokkering

Du kan bruke VPN til å "lure" geoblokkeringer. Hvis du for eksempel kobler deg på en VPN-server i USA i løsningen du bruker, kan du se amerikansk Netflix, som har et langt større utvalg av filmer og serier enn her hjemme. Dette er fordi du bruker IP-adressen til serveren du kobler deg på i stedet for din egen. På samme måte kan du se norsk innhold når du er i utlandet, hvis du kobler deg på en server i Norge.

VPN lar deg være anonym på nettet

Hvis du rett og slett ønsker å være mer anonym når du surfer på nettet, er VPN den perfekte løsningen ettersom den skjuler IP-adressen din. Med andre ord blir du langt vanskeligere å overvåke hvis du bruker VPN når du surfer på nettet.

Forskjellen på gratis- og betalt VPN løsning

Det finnes flere gratis VPN-løsninger på markedet, men som regel så anbefales det å velge en løsning som du betaler for. Prisene varierer, men du kan få en god VPN-løsning for noen få dollar i måneden.

Grunnen til at det er bedre med en betalt versjon er at kvaliteten er høyere, både når det gjelder krypteringsnivå, hastighet og tilkoblingsstabilitet.

De aller fleste gratisversjonene av VPN har en dårlig hastighet, noe som kan være skrekkelig irriterende hvis du for eksempel streamer en film eller en fotballkamp for den saks skyld. Ofte har også gratisversjonene begrensninger når det kommer til data per dag.

Er det lovlig å bruke VPN i Norge?

Ja, det er fullt lovlig å bruke VPN i Norge, så lenge du ikke bryter loven ved å bruke løsningen. Du kan derfor fritt bruke VPN så mye du vil til å utføre lovlige handlinger på internett.

Men det finnes land hvor VPN ikke er lov, som for eksempel i Kina, Russland, Iran og Nord-Korea, som alle har strenge restriksjoner når det kommer til internettsider som Facebook, Twitter, Wikipedia med flere. Likevel er det mange i disse landene som bruker VPN for å få tilgang til de nevnte nettsidene.

Når da i tillegg krypteringen av data ikke er like god, vil du som regel bli mer fornøyd om du velger en VPN-tjeneste som du betaler litt for. Men når det er sagt, så finnes det absolutt gode gratisversjoner også. Du bør da velge en gratisversjon fra et selskap som også tilbyr en betalt versjon. De er som regel hakket bedre enn de andre.

FAQ

Hva er VPN?
VPN er en forkortelse for Virtual Private Network. Kort forklart er det en tjeneste som skjuler IP-adressen din og opphever geoblokkeringer.
Hva kan jeg bruke en VPN-tjeneste til?
Du kan bruke en VPN-tjeneste til å endre IP-adressen din og oppheve geoblokkeringer, slik at du kan se innhold fra andre land eller nrosk innhold fra utlandet.
Finnes det gratis VPN-tjenester?
Ja, det finnes gratis VPN-tjenester. Men vi anbefaler at du velger en VPN-tjeneste som du må betale for å bruke. Dette på grunn av kvaliteten.
Hvordan velge VPN-tjeneste?
Den beste måten å velge en VPN-tjeneste på, er å følge med på våre nettsider og velge en en VPN-tjeneste som vi omtaler.
Er VPN lovlig?
Ja, VPN er fullt lovlig, også i Norge. Det finnes imidlertid land som ikke tillater VPN, som for eksempel Kina, Russland, Iran og Nord-Korea.

Annonsering:

VPNtopp er en gratis portal til VPN-tjenester. For at den skal være gratis for deg, mottar vi et lite honorar for å linke videre til VPN-leverandører.

Vi har imidlertid ikke kapasitet til å dekke alle tilbyderne der ute, for det kryr av dem. Vi håper likevel at du finner denne siden nyttig, og setter stor pris på om du deler den med noen som kan være interessert i VPN-tjenester.

VPNtopp.no anbefaler følgende casino nettsider:

Vårt mål er å bli den ledende nettsiden for personvern og sikkerhet på internett i Norge. VPNtopp tester tilgjengelige VPN-tjenester og skriver objektive anmeldelser, i tillegg til relevante nyheter om alt som har med personvern og nettsikkerhet å gjøre.

Copyright ©2020 - 2024 VPNTopp - Value Marketing Ltd. Alle rettigheter forbeholdes.